The transformation of an atelier into 2 apartments is the assignment which Studio Modijefsky has developed. The history of the building along with the clients’ background and their needs formed the foundations of the design concept.
A former sewing factory and artist atelier, the building offers plenty of natural light, outside space, high ceilings and an open plan. Raw materials such as concrete and wood, fabrics and carpets together with tints of white, grey, green and metal frames are used to create different zones in the apartments, each with a unique sense of space.
The space has been divided into 2 apartments using the existing columns, giving each apartment special features and optimal use of space. One with an open plan and the other with split levels. Open spaces and natural daylight along with the organising the different functions and private and public zones guided the formation of the layout.
Apartment1: the kitchen is the central element that connects the dining area with the living room. Change of ceiling height divides the space, transitions throughout the spaces and private zones are shaped using natural light and different materials and is complimented with special details.
Apartment2: having split levels and a custom staircase this space has a playful approach to ceiling heights and zoning.
A future scenario has also been thought of; apartment 1 can be transformed form a 1-bedroom with an open plan into a 2 or 3-bedroom apartment. Apartment2 can be either a 2 or 3-bedroom apartment depending on the need of the tenants. 

Project: Private home

Location: Amsterdam, The Netherlands

Program: residential

Assignment: interior design for 2 apartments 

Status: under construction 

Size: apartment 1= 200m²   apartment 2=160

Client: private

Design: Studio Modijefsky; Esther Stam, Kristina Petrauskaite, Moene van Werven

Photography: -

Publications: -